06 – 22 93 65 91 info@bom-incasso.nl

Over de wet incassokosten

2795483-recht-en-justitieDe kosten voor incasso worden vanaf 1 juli 2012 sterker gereguleerd. Dan treedt de wet normering buitengerechtelijke incassokosten in werking.

  • Incassokosten bedragen vanaf een juli aanstaande een percentage van de hoofdsom, met een minimum van 40 euro. Consumenten worden daardoor beschermd tegen onredelijk hoge incassokosten.
  • Bij te laat betalen zijn door de aanpassing incassokosten definitief verschuldigd. Een consument die te laat betaalt, is voortaan automatisch incassokosten verschuldigd.

Waarom nieuwe wetgeving?

Met dit voorstel worden vooral consumenten en éénmanszaken, beter beschermd tegen onredelijke incassokosten. De wet wordt per 1 juli 2012 van kracht. De nieuwe wet houdt concreet in dat incassokosten die in rekening mag worden gebracht, wordt gemaximeerd. De incassokosten worden als een percentage van het te betalen bedrag worden berekend, met een minimale en maximale prijs.

De nieuwe wet biedt meer zekerheid voor zowel de schuldeiser als de schuldenaar, aangezien deze wet vaste incassokosten voorschrijft. De nieuwe wetgeving geldt dus alleen wanneer het een consument betreft (de schuldenaar die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf).

Historie wetgeving

Op 13 maart 2012 is het wetsvoorstel Normering buitengerechtelijke incassokosten door de Eerste Kamer aangenomen. Dit wetsvoorstel voegt aan Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek en het Wetboek van strafvordering een regeling toe voor incassokosten. Op 27 maart 2012 is het besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten genomen op basis van de mogelijkheid om via een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) de maximale vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten vast te stellen.

Wat houdt de wet incassokosten nu precies in?

In de AMvB wordt de maximale vergoeding vastgesteld voor vorderingen uit overeenkomst. De vergoeding voor incassokosten wordt berekend als percentage van het verschuldigde bedrag, waarbij het percentage trapsgewijs lager wordt naarmate de vordering hoger wordt.

  • Over de eerste € 2.500 van de vordering mag de vergoeding voor de incassokosten maximaal 15% van de hoofdsom bedragen.
  • Over de volgende € 2.500 van de vordering bedraagt de vergoeding maximaal 10%.
  • Over de volgende € 5.000 van de vordering bedraagt de vergoeding maximaal 5%.
  • Over de volgende € 190.000 van de vordering bedraagt de vergoeding maximaal 1%.
  • Over het restant 0,5% met een maximum van € 6775.
  • Daarbij geldt ook een minimumbedrag voor de vergoeding van incassokosten van € 40.

Het betreft een allesomvattend tarief. Dit betekent dat naast incassokosten geen andere kosten, zoals bijvoorbeeld administratie- of aanmaningskosten in rekening mogen worden gebracht.

Er moet nog wel BTW over de kosten worden geheven. Meer in rekening brengen door allerlei andere kostenposten op te voeren, mag niet.

Hierbij is verder van belang dat een consument-schuldenaar eerst schriftelijk moet worden aangemaand voordat incassokosten in rekening kunnen worden gebracht. De aanmaning moet worden verstuurd na het intreden van het verzuim waarbij hij wordt gewaarschuwd voor de incassokosten. De schuldenaar is in dat geval dus al te laat met betalen, maar krijgt nog een laatste kans het geldbedrag zonder incassokosten te voldoen. Hij kan dus niet door de incassokosten worden overvallen.

Wat verandert de wet incassokosten in het facturatie en aanmaningsproces van ondernemers

  • Bij de aanmaning moet het bedrag dat als vergoeding voor de incassokosten in rekening wordt gebracht, expliciet worden vermeld. Dit bedrag moet in overeenstemming zijn met de maximale vergoeding.
  • Aan de consument moet in de schriftelijke aanmaning altijd een termijn van 14 dagen worden geboden om alsnog de vordering te voldoen zonder dat de incassokosten verschuldigd worden.
  • Mocht er sprake zijn van duurovereenkomsten (bijvoorbeeld huur), dan geldt de berekening voor iedere opeisbare termijn mits er telkens voor de betreffende termijn schriftelijk wordt aangemaand.
  • Bij meer vorderingen moeten de hoofdsommen bij elkaar worden opgeteld voor het bepalen van de incassokosten. Dus eenmaal incassokosten voor het cumulatief van de openstaande vorderingen. Ook als er verschillende overeenkomsten aan de vorderingen ten grondslag liggen, zoals meer aankopen bij een zelfde (web)winkel.
  • Tenslotte is van belang dat de wet niet dwingend is voor B2B. Hier geldt nog steeds wat er in de betreffende overeenkomst en/of algemene voorwaarden is overeengekomen.

Wet incassokosten en zakelijke transacties

Bij zakelijke transacties is het advies dan ook om een goede check te doen op de inhoud van uw algemene verkoop- en leveringsvoorwaarden en na te gaan wat er is geregeld over buitengerechtelijke incassokosten.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *